Blog

Luxe Maatschoenen, made in Friesland!

Met regelmaat maken we bij voetencentrum Fijner Lopen ook schoenen op maat voor mensen die geen orthopedische schoenen nodig hebben. We noemen dit werk heel traditioneel “ Luxe Maatwerk”.

We maken schoenen voor dames en heren. Deze schoenen worden altijd vervaardigd over individueel gemaakte leesten. Na het opmeten van de voeten worden deze leesten in onze werkplaats uit beukenhout gefreesd en geschuurd. Daarna passen we. Dat passen doen we in doorzichtige plastic schoenen. Meestal weten onze klanten precies wat ze willen hebben. Wij zoeken dan naar de gewenste materialen en ontwerpen de schoenen.

Het maken van de bovenkanten van de schoenen wordt gedaan bij een collega in Friesland. Anita Tilkema uit Wirdum is al jaren een van de beste Nederlandse schachtenstiksters. Als de schachten klaar zijn maken wij met de andere onderdelen de schoenen. In ons vak heet dat “onderwerkmaken”.

Hoe dat in z’n werk gaat leest u op www.maatschoenen.nl.

Als de schoenen klaar zijn worden ze “uitgeleest”. Vervolgens krijgen de leesten een nummer en worden zorgvuldig opgeborgen zodat we ze weer kunnen gebruiken bij een volgend paar.

De klant ziet zijn wensen vervuld en kan er zeker van zijn dat een volgend paar weer net zo als gegoten zit!

Lees meer

Bij Fijner Lopen nu ook digitaal leestenontwerp

Sinds een maand werken we bij voetencentrum Fijner Lopen met het leestenontwerpprogramma Lutracad.

Na het maatnemen worden de “gipsmodellen” van de voeten met een 3D-scanner digitaal zichtbaar gemaakt in het computerscherm. We kunnen met behulp van het CAD-CAM (Computer Aided Design-Computer Aided Manufacturing) programma Lutracad 3 dimensionaal de leesten ontwerpen die passen bij de voeten.

Zo kunnen we het neusmodel maken dat bepalend is voor het uiterlijk van de schoen. Ook verwerken we de hoogte van de tenen en de hakken. Bijzondere zaken als een beenlengteverschil kunnen nu allemaal met de computer worden ontworpen.

Als we tevreden zijn met de leesten zoals ze op het computerscherm staan komt de volgende stap. We sturen de leest-ontwerpen via een email naar een bedrijf in Emmen. Dat bedrijf heet Ortho Solutions en is gespecialiseerd in het frezen van beukenhouten leesten. Ortho solutions beschikt over moderne computergestuurde frezen.

De grote voordelen van deze werkwijze zijn de grote nauwkeurigheid en schone werkwijze. Tevens scheelt het computergestuurde frezen ons levertijd. Nu passen we altijd een week na het aanmeten!

Lees meer

Voetencentrum Fijner Lopen schaft nieuw CAD-CAM systeem aan.

Met de aanschaf van het CAD-CAM programma Lutracad (www.lutracad.com/nl) staan we in een klap weer helemaal bovenaan in de ontwikkeling naar digitale toepassingen in onze producten.

Door de jarenlange ervaring die er al is met digitale techniek bij Fijner Lopen verwachten we met de investering in Lutracad  op zeer korte termijn te kunnen starten met het digitaal ontwerpen en maken van orthesen, inlays en leesten.

Tevens verwachten we binnenkort onze eerste 3D-printer te gaan aanschaffen zodat we onze digitale producten geheel in eigen huis te kunnen gaan produceren.

Voor de hardware (de computer, scanners, schermen, dataopslag enzovoorts) vertrouwen wij altijd weer op onze vaste leverancier Hesselmann IT services (www.hesselmann.nl).

We zijn enthousiast over de eerste resultaten en zien uit naar een bloeiende en langdurige samenwerking met Hesselmann en Lutracad!

Lees meer

Raimond Nieboer versterkt team Fijner Lopen

Sinds 1 september 2018 is Raimond Nieboer onze nieuwe collega. Raimond beschikt over alle relevante diploma’s en zal alle voorkomende werkzaamheden gaan uitvoeren. U zult Raimond dan ook ontmoeten in onze paskamers of op locatie.

Daarnaast ligt Raimonds hart bij het ambacht en dus zal hij regelmatig in de werkplaats te vinden zijn.

Onder het motto “Ambachtelijk maar niet Achtelijk” is hij ook verantwoordelijk voor het toenemende gebruik van de computer bij het digitaal ontwerpen en maken van onze ortheses, inlays en leesten.

Raimond heeft een lange staat van dienst in de orthopedie. We zijn er van overtuigd dat hij helemaal past in onze bedrijfscultuur waar tijd voor onze klanten en kwaliteit van onze producten zo belangrijk zijn. Raimond werkt full-time bij Fijner Lopen.

Raimond woont samen en heeft een dochter.

Lees meer

Fijner Lopen “Hofleverancier” Ziekenhuis Nij Smellinghe

Vanaf 31 oktober 2018 zal voetencentrum Fijner Lopen de schoenenspreekuren bemannen op de polikliniek Revalidatiegeneeskunde.

Aansluitende consulten

De patiënten die doorverwezen zijn naar de polikliniek door de revalidatieartsen, kunnen gebruik maken van het schoenadvies. De orthopedische schoenmakers van Fijner Lopen zullen u daar adviseren. Bijzonder is dat de patiënten direct ná het consult bij de revalidatiearts terecht kunnen bij de schoenmaker voor de intake en het maat nemen. Eén week later volgt de pasafspraak in Oldeberkoop of Oosterwolde.

De schoenen worden (afhankelijk van het type schoenen) 2 tot 5 weken later geleverd.

Lees meer

Digitale drukmeting voor een optimaal resultaat!

Om een zuiver, betrouwbaar en vooral meetbaar beeld te krijgen van de effectiviteit van de gekozen schoenoplossing gaan we in de schoenen de belasting en druk op de voet meten.

Dat doen we met een systeem dat Fijner Lopen heeft aangeschaft.

Samen met de revalidatiearts gaan we bekijken waar zich precies de drukgevoelige plaatsen aan de voet bevinden. Dat doen we door in de bestaande schoenen een flinterdun zooltje te leggen waar druksensoren in zijn gemaakt. Met een draadloze (bluetooth) verbinding kunnen we de druk exact aflezen en zo de beste oplossing gaan maken.

Als de oplossing gereed is testen we opnieuw met het flinterdunne zooltje. Zo kunnen we de verschillen vóór en na het dragen van de schoentechnische oplossing nauwkeurig meten.

De revalidatieartsen in Nij Smellinghe hebben aangegeven dat zij deze wijze van meten van groot belang vinden. Ook verzekeraars als Menzis en Zilveren Kruis hechten veel waarde aan  het meetbaar maken van schoentechnische voorzieningen.

Wij delen deze inzichten en zijn blij dat we nu over de drukmeet-apparatuur beschikken!

Lees meer

Gratis verzending vanaf € 45,- in Nederland en België. Levertijd: 10 dagen. Sluiten