Deze vragen krijgen wij heel regelmatig bij voetencentrum Fijner Lopen:

“Ik heb een pijnlijke plek onder mijn kleine teen en ga er anders van lopen. Wat kan ik er aan doen?”

Oorzaak

Bij voetonderzoek blijkt dat in veel gevallen de pijn wordt veroorzaakt door een likdoorn onder de voet bij het gewricht van de kleine teen. We zien deze klacht meestal optreden met mensen met holvoeten. Mensen met holvoeten hebben de neiging om “over de buitenkant van de voeten” te lopen. Daardoor komt er veel druk op de voetzool aan de buitenkant. Vooral op plaatsen die een beetje uitsteken, bijvoorbeeld een gewrichtsrandje. Door die extra belasting maakt ons lichaam eelt aan. Eelt is een natuurlijke bescherming tegen beschadigingen van buitenaf met een harde laag.

Maar wat gebeurt er als er steeds veel druk komt op een plek aan de voetzool? Dan groeit het eelt door naar binnen en maakt een likdoorn. De likdoorn drukt op de botten en de zenuwen van de voet en dat geeft een akelige stekende pijn.

Oplossing

Ons advies bestaat dan altijd uit twee delen:

  • Ga naar de pedicure om het overtollige eelt deskundig weg te laten halen;
  • draag steunzolen die de voetstand corrigeren en de kleine teen drukplaats vrij maken.

Bij Fijner Lopen werkt Nel Mooijman-Versteegen als pedicure.

Steunzolen worden aangemeten, gepast en afgeleverd door onze orthopedische schoenmakers. U kunt er binnen een week terecht voor het aanmeten. De aflevertijd is een week omdat we onze steunzolen in de eigen werkplaats in Oldeberkoop maken. Na 6 weken controleren we de werking van de steunzolen. En natuurlijk bent u altijd welkom wanneer er toch klachten blijven.

De kosten voor een paar steunzolen bedragen € 185,00 inclusief 9% BTW. Alle nazorg is inclusief. Veel verzekeraars vergoeden steunzolen: vraagt u ons gerust of ook uw verzekering de steunzolen vergoedt.